Töltsd le a flash playert, hogy megjelenjen a navigáció.
Gyakori kérdések

1. Mi is ez az implantátum?

A ma leggyakrabban használt fogászati implantátumok anyaga nagytisztaságú titán, amellyel szemben a szervezet allergiás reakciót nem mutat, azt teljes mértékben elfogadja. Általában csavar alakúak, hosszuk és átmérőjük különböző. Az implantátum testén egy-két esetleg három különböző menetemelkedésű menet fut végig, amely az implantátum primer rögzítésében játszik fontos szerepet. A különböző gyártmányok makroszkóposan és mikroszkóposan is eltérőek lehetnek egymástól, de a cél minden típus esetében a minél jobb primer rögzítettség elérése.

A fejlődés irányvonala a cirkon-oxid kerámia implantátumok, amelyek fehér színűek,ezért esztétikailag kedvezőbbek lehetnek.

2Nem "löki ki" a szervezetem a műgyökeret?

Helyes tervezés és műtéti technika mellett az implantátumok „becsontosodásának” sikeressége 95-97%. Tekintettel az implantátum speciális anyagára allergiás reakció nem következik be. A legkritikusabb időszak a gyógyulás szempontjából az első három-négy hét, amikor fontos betartani a fogorvos utasításait.

3. Nekem is lehet implantátumot beültetni?

A mai korszerű műtéti technika lehetővé teszi, hogy oda helyezzünk el implantátumokat, ahol arra a végleges fogpótlás szempontjából a legfontosabb. Amennyiben az adott helyen nem áll elegendő mennyiségű és minőségű csont rendelkezésre,a hiányt pótolni lehet. Ez meghosszabbíthatja a kezelés folyamatát, de a hosszútávú sikerességnek alappillére.

Minden műtéti beavatkozásnak vannak relatív és abszolút kontraindikációi.

Ezek a következők:

Fontos azonban tudni, ezen általános betegségek egyike sem kizáró ok. Kétségtelen azonban, hogy például alkoholizmus, drogfüggőség vagy nagyon elhanyagolt szájhigénia esetében más megoldást célszerű keresni a probléma megoldására.

A dohányzással kapcsolatban a tapasztalatok azt mutatják, hogy magát az implantátum becsontosodását kevésbé károsítja, viszont a műgyökér hosszútávú sikerességét ronthatja.

Ilyen esetekben mérlegelni kell az egyéb relatív kontraindikációkat is és ez alapján kell döntést hozni.

4. Fáj, amikor beültetik az implantátumot?

Tapasztalatok szerint a műgyökér beültetése a beavatkozás alatt fájdalmatlan. A műtét utáni utófájdalom néhány szem fájdalomcsillapító tablettával kézben tartható. Kevésbé megterhelő, mint például egy bölcsességfog eltávolítása. A műtét utáni második, harmadik napon fellépő duzzanat szintén teljesen normális és fájdalmatlan, noha tükörben riasztónak tűnhet. A negyedik naptól a duzzanat is fokozatosan eltűnik. Célszerű a műtét után hideg vizes borogatással az arcot hűteni.

5. Hány darab implantátumra van szükség?

Fogatlan állcsont esetében a teljesen rögzített fogpótlás készítéséhez minimálisan 8, az alsó állcsontnál 6 darab implantátumra van szükség. Ha saját fogak is rendelkezésre állnak, azok fogívben elfoglalt helyzetétől függően kevesebb számú implantátum is elég lehet. Amennyiben például egy instabil fogsort szeretnénk csak vele rögzíteni, már kettő darab implantátum is elegendő. A kezelés előtt a fogorvos természetesen tájékoztatja a lehetőségekről.

6. Hogyan rögzül a műgyökér a csontban?

A természetes fogak a fogmederben függesztő rostokkal rögzülnek. Adott esetben a foghúzás során ezeket a rostokat elszakítva el lehet távolítani a fogat. Az implantátumok esetében a csontsejtek a műgyökér megfelelően kialakított és előkészített felszínére ránőnek, becsontosodnak, ezért hagyományos módon nem lehet őket eltávolítani.

7. Mikor lesz belőle fogam?

Az implantátumok a beültetést követően kb. 3 hónap múlva terhelhetők meg koronával illetőleg híddal. Amennyiben a műgyökérbeültetéssel kapcsolatosan a csontot is pótolni kellett, ez az idő 5-6 hónapra is kitolódhat. Természetesen a kezelést megelőzően pontos tájékoztatást adunk minden esetben. A fejlődés iránya az implantátumok azonnali megterhelhetősége, ezért a kutatások az implantátumok makro- és mikroszerkezetének a célnak megfelelő kialakítására irányulnak.

8. Mennyire tartós ez a megoldás?

Az implantátumok becsontosodásának sikeressége 95-97%. A hosszútávú sikeresség azonban a helyes tervezéstől és műtéti technikától függ. A tervezés során tekintettel kell lenni arra, hogy megfelelő számú pillérfog illetve implantátum álljon rendelkezésre a rágóerők egyenletes eloszlásához. fontos, hogy a megfelelő számú implantátum a megfelelő helyre kerüljön a fogívben, továbbá, hogy az implantátumok teherviselő felszínének nagysága minél jobban közelítsen a hiányzó fog gyökerének nagyságához.

Adott feltételek mellett az implantátumok élettartama a saját fogakét meghaladó, minimum 15-20 év.

9. Mi a teendőm az implantációs műtétet megelőzően és azt követően?

Fontos tudni, hogy a fogbeültetést csak megfelelően előkészített szájban lehet elvégezni. Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek a szájban szuvas fogak illetve a szájhigéniának is kiválónak kell lennie. Sem lepedék sem fogkő nem lehet a fogak felszínén, mivel ezek az implantátum rövid és hosszútávú sikerességét hátrányosan befolyásolhatják. Ezért nagyon fontos a fogbeültetést követő évenkénti kontrollvizsgálat. A kezelés nem fejeződik be a fogpótlás átadásával. A hosszútávú sikeresség egyik feltétele a folyamatos és rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A szájápolást tanulni kell és lehet!

Nyitólap | Szolgáltatásaink | Implantáció | Magunkról | Egészségpénztárak | Partnereink | Kapcsolat
Copyright 2007 © fogbeultetes-kiskunfelegyhaza.hu Dr.Kincses Fogorvosi Magánrendelő | weblapkészítés fbo\git